7201 sayılı Tebligat Kanunu ile 6 Aralık 2018 tarihli 30617 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri gereği “Zorunluluğa tabi olan gerçek veya tüzel kişiler için PTT, elektronik tebligat sisteminin yürütülmesi için gerekli bilgi ve belgeleri ilgili kurum, kuruluş veya birliklerden ister. İlgili kurum, kuruluş veya birlikler, talep edilen bilgi ve belgeleri PTT’ye göndermek zorundadır.” Bu doğrultuda avukatlara ait bilgiler Türkiye Barolar Birliğinden talep edilmekte olup, PTT AŞ tarafından oluşturulan UETS avukat hesapları Türkiye Barolar Birliğine iletilmektedir.
Avukatlara ilişkin adresler “Zorunlu Alıcı” ve “Aktivasyon Bekliyor” şeklinde açılmaktadır. Türkiye Barolar Birliğinden hesabınızın oluşturulduğuna dair tarafınıza bilgi verildikten sonra,
tebligatlarınızı almaya başlamak için öncelikle hesabınızı Aktif hale getirmeniz (kullanıma
açmanız) gerekmektedir. Daha sonra UYAP Avukat Portalı’na adres bilgileri kısmından elektronik tebligat adresinizi kaydetmeniz gerekmektedir.
Hesabımı Nasıl Aktif Edebilirim?
UETS hesap sahibi portal ekranından şekilde gösterilen “e-İmza” butonuna tıklar.
“Tamam”
butonuna tıklanır.
Bu şekilde hesap aktivasyonu tamamlanmış olur.
Bilgiler kaydedildikten sonra aşağıdaki “Hesaba Gir” ekranına yönlendirilir ve Aktivasyon başarılı, giriş yapabilirsiniz mesajı görüntülenir.
2.2.PTT MERKEZLERİNE GİDİLEREK HESABIN AKTİF EDİLMESİ
Aktivasyon İşlemleri için UETS hesap sahipleri; Türk vatandaşı gerçek kişiler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri ile (Sözleşme imzalatılarak) PTT Merkezlerine giderek aktivasyon işlemini yaptırabilirler.
Aktivasyon (Kullanıma Açma) işlemi gerçekleştirildikten sonra, UYAP Avukat portalından adres bilgilerine ait güncelleme yapılarak elektronik tebligat adresinizi tanımlamanız gerekmektedir. (Konuyla ilgili UYAP Yardım Masası’ndan bilgi alabilirsiniz.)
daha sonra “E-Tebligat Bilgileri” alanına tıklanır.
yer alan “E-Tebligat Adresi Sorgula” butonuna tıklanır.
Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi hesabınıza ait oturumu aşağıdaki yöntemleri kullanarak açabilirsiniz:
sağlanmaktadır.)
alanı seçilir.
yapıştırılır.
butonuna tıklar.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi arayüz ekranı açılır.
(İLK GİRİŞTEN SONRAKİ GİRİŞLER İÇİN BU YÖNTEM KULLANILACAKTIR)
UETS Hesabı olan müşteri TC Kimlik Numarası ile ilk girişlerinde öncelikle ‘‘Şifremi Unuttum/Yeni Şifre Al’’ butonunu seçerek UETS şifresi oluşturmalıdır. Şifre alabilmek için e- imza, mobil imza veya e-devlet ile gerçekleştirilen ilk girişte mutlaka cep telefonunun doğrulanmış olması gerekir.
https://ptt.etebligat.gov.tr/login
adresinden UETS portal ekranına erişilir.
butonuna tıklanır.
butonuna tıklanır.
tıklandığında sisteme giriş sağlanacaktır.
gelecektir.
https://ptt.etebligat.gov.tr sayfasında otomatik olarak sisteme giriş yapılacaktır.
UETS Hesabına giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki işlemlerin yapıldığı Ana Sayfa görülecektir:
belirlenen e-posta adreslerine iletilecektir.)
Ekranın sağ üst köşesinde bulunan profil resmine tıklandığında hesabınıza ait işlemleri yapacağınız “Hesap Bilgileri” butonu çıkar.
‘‘Hesap Bilgileri’’ kısmına tıklandıktan sonra açılan ekranda güncellemek istediğiniz aşağıdaki bilgileri güncelleyebilirsiniz:
“Alıcı” (İsteğe bağlı alıcılıktır. Güncelleme işlemi için e-imza ya da mobil imza ile oturum açılmalıdır. Alıcı özelliği aktif edildikten sonra şahsınıza ait (mesleğinizden kaynaklı olmayan) tebligatlarınız fiziki adresiniz yerine elektronik olarak UETS adresinize iletilecektir.
“Zorunlu Alıcı”: Mesleğinden dolayı tebligatın elektronik olarak yapılması zorunlu olan avukat, bilirkişi ve arabulucu gerçek kişiler için e-tebligat adresleri Türkiye Barolar Birliğinden iletilecek bilgi ve belgeler doğrultusunda PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından zorunlu alıcı
statüsünde oluşturulmaktadır. (UETS adresinde zorunlu alıcı-avukat statüsü bulunmayan hesap sahiplerinin, Türkiye Barolar Birliği ile irtibata geçmesi gerekmektedir.)
Etiket Kuralları sekmesinde; e-tebligat adresinize iletilecek e-tebligatların “gönderildiği kurum, konusu, içerdiği kelimelere” göre istenen ayrımın yapılarak oluşturulan etiket sayfalarına sistem tarafından otomatik olarak iletilmesi sağlanmaktadır. Belirlenen etiket grubuna ait e-tebligatlar ilgili etiket sayfasından görüntülenebilmektedir.
tıklanır.
butonlarını kullanarak istediğiniz etiketlerde düzenleme yapabilirsiniz.
Kullanıcı tercihleri bölümünde hesabınızda listelenerek gösterilen e-tebligatların ve diğer bilgilerin, açtığınız sayfada listelenme adetlerini (10 adet, 25 adet, 100 adet) ve sayfada yenilenme sürelerini (1 dk, 3dk, 5 dk, 10 dk) belirleyebilirsiniz.
6 Aralık 2018 tarihli 30617 Sayılı Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde Elektronik tebligat
adresinin kullanıma kapatılması:
MADDE 17 – ‘‘(1) 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamındakiler için tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu ortadan kalktığı takdirde, ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından bir ay içinde PTT’ye gerekli bildirim yapılır. Elektronik tebligat adresi, bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde PTT tarafından kullanıma kapatılır.
(2) 5 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamındakiler için oluşturulan elektronik tebligat adresi, ilgilinin talebi üzerine talep tarihinden itibaren bir ay içinde PTT tarafından kullanıma kapatılır.’’ şeklinde düzenlenmiştir.
buradan gerçekleştirilememektedir.
UETS hesabında yer alan sol taraftaki menüde aşağıdaki klasörler sıralanmaktadır:
7.1.TEBLİGATLARIM
tebligatlarınızın listelendiği alandır.
7.3.ARŞİV
UETS hesabında sol tarafta Klasörler listesinde yer alan “Arşiv”, arşive kaldırdığınız tebligatlarınızın listelendiği alandır.
7.4.DELİL SORGULAMA
T.C. Kimlik No, DETSİS No, Vergi Kimlik No, E-Tebligat Adresi, MERSİS No ile istenilen tebligata ilişkin deliller sorgulanabilmektedir.
PTT tarafından UETS hesap sahiplerine tanımlanan 100 MB depolama alanı sınırını aşan ve
6.ayını doldurmuş bulunan tebligatlar eski tarihli olan tebligattan başlanarak silinmektedir.
Tebligatların silinmemesi için PTT tarafından satışa sunulan arşiv alanı paketlerinden satın almanız gerekmektedir.
ile arşiv alanı/arşiv alanı süresi satın alabilirsiniz.
ARŞİV ALANI ALIMINDA “ARŞİV ALANI SATIN ALMA” İŞLEMİ HANGİ DURUMDA TERCİH EDİLMELİDİR?
ARŞİV ALANI ALIMINDA “ARŞİV ALANI SÜRESİ UZATMA” İŞLEMİ HANGİ DURUMDA TERCİH EDİLMELİDİR?
ARŞİV ALANI ALIMINDA “ARŞİV ALANI VE ARŞİV SÜRESİ SATIN ALMA” İŞLEMİ HANGİ DURUMDA TERCİH EDİLMELİDİR?
adresinden sisteme giriş yapılır. (TC Kimlik No, e-Devlet veya e-İmza ile) (Bakınız: 4. UETS HESABI KULLANIMI (OTURUM AÇMA))
‘Tercihiniz’ kısmından satın almak istediğiniz arşiv alanını ya da süresini seçtikten sonra şekildeki gibi ‘Ödeme Yöntemi’ kredi kartı olarak seçilir. Satın alınmak istenen arşiv boyutu seçilir ve Ödemeye Geç butonuna tıklanır.
Not: Aşağıdaki tutarları dikkate almayınız.
Ödemeniz başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde şekildeki gibi özet bilginin yer aldığı ekran çıkacaktır. Fatura, hesap bilgilerinizde kayıtlı e-posta adresinize otomatik olarak gönderilecektir.