Tarih: 19.03.2021| Okunma Sayısı: 547

DUYURU NO:2021/9

Konu: Elektronik Tebligatla İlgili Sürenin Hesaplanmasında; Elektronik Tebligatın Muhataba Ulaştığı Tarih Dikkate Alınmaksızın Bu Tarihi Takip Eden Beşinci Günde Tebligatın Yapılmış Sayılacağı Hakkında.

 

Kanunun açık hükmüne rağmen elektronik tebligatta sürenin yanlış hesaplanmasına ilişkin uygulamadaki sorunların giderilmesi amacıyla Elektronik Tebligat Yönetmeliğine açıklık getirilmesi talebiyle Birliğimizce Adalet Bakanlığı nezdinde yapılan girişimler sonucunda, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan yazının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.

Söz konusu yazıda; “Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak olup, muhatap tarafından okunup okunmadığının, yahut hangi tarihte okunduğunun tebligatın yapılmış sayıldığı tarihe bir etkisi bulunmamaktadır. 7201 sayılı Kanunda elektronik tebligatı ilk defa düzenleyen 11/1/2011 tarihli ve 6099 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin gerekçesinde de belirtildiği üzere, sürenin hesaplanmasında elektronik tebligatın muhataba ulaştığı tarih dikkate alınmaksızın bu tarihi takip eden beşinci günde tebligat yapılmış sayılacak olup tebligatın ilgilisi beş günlük süre bitmeden okusa bile tebliğ ve tebliğe bağlanan sonuçlar beş günlük sürenin bitiminden sonra başlayacaktır. Bu itibarla; Kanun ve yönetmelik hükümleri tereddüte mahal vermeyecek açıklıkta olup Elektronik Tebligat Yönetmeliğinde düzenleme yapılmasına ihtiyaç olmadığı” belirtilmektedir.

 

29.03.2024
AV. MEHMET TAŞCI
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.